Kas padara sportistu par augstas veiktspējas sportistu?

Labs sportists vai augstas veiktspējas sportists

 

Par sportistiem mēdz teikt – tas ir labs sportists. Bet ko tas īsti nozīmē? Un vai pareizāk nebūtu teikt – augstas veiktspējas sportists. Jo labs sportists ir pārāk plašs un banāls jēdziens, lai ar to aprakstītu ikvienu, kas ir trenējies visu savu dzīvi, lai sasniegtu mērķus un uzstādītu rekordus savā lauciņā. Protams, paliek arī jautājums, ko nozīmē augsta veiktspēja? To var attiecināt gan uz uzvarētājiem, kas nes mājās medaļas, gan arī uz iesācējiem, kas piedalās sacensībās pirmo reizi un uzstāda savu personīgo rekordu. Noteikti nav tā, ka tikai medaļu ieguvēji var tikt saukti par augstas veiktspējas sportistiem – tas var būt jebkurš, kas ir atdevis sevi visu savam sporta veidam un, kā uzskata Training Peaks, jebkurš, kas spēj kontrolēt divas galvenās lietas – pūles un attieksmi.

 

Īpašības, kas piemīt augstas veiktspējas sportistiem

 

Augstas veiktspējas sportistiem ir jābūt ne tikai fiziski labā formā, kas parasti ir pirmais, kas ienāk prātā runājot par sportistiem. Tiem jābūt arī garīgi sagatavotiem izaicinājumiem, kas tos var sagaidīt un jāmāk kontrolēt gan prāts, gan emocijas. Elite Athletes Recruiting nosauc sešas īpašības, kas piemīt augstas veiktspējas sportistiem. Sākot ar pirmo – šie sportisti spēj iztēloties nākotnes vīziju un ceļu, kas palīdzēs sasniegt mērķus. Otrā īpašība ir vēlme salīdzināt rezultātus atkārtoti un novērot gan savas labās puses, gan vājuma punktus. Trešā īpašība, kura tiek pieminēta, ir ļoti svarīga – augstas veiktspējas sportisti uzņemas pilnu atbildību par saviem darbiem, runām un plāniem. Tāpat šiem sportistiem ir nepārvarāma vēlme darboties tieši savā sporta veidā, trenēties un ‘iet līdz galam’ – viņi ir aizrautīgi un apņēmīgi. Piektā īpašība, kas tiek pieminēta sakarā ar augstas veiktspējas sportistiem ir viņu spēja parūpēties par savu ķermeni, prātu un garu. Un kā pēdējā īpašība tiek nosaukta sportistu vēlme tiekties pēc laba trenera un lieliskas sagatavošanās. Visas šīs sešas īpašības ir tās, kas padara sportistu par augstas veiktspējas sportistu. 

 

Ko nedrīkst aizmirst?

 

Protams, ir vēl daudz dažādu faktoru, kas ietekmē sportistu veiktspēju, kurus nedrīkst aizmirst pieminēt. Viena no svarīgākajām noteikti ir atveseļošanās un atpūta, bez kuras sportists nespēj pareizi funkcionēt un parādīt savu labāko sniegumu. Atpūta var būt dažāda – gan vienkārša gulēšana, gan tiešsaistes kazino un izklaides koncertos vai festivālos. Galvenais ir izbaudīt atpūtas brīžus un atveseļoties pēc smagās slodzes, kas tiek pieredzēta treniņu un sacensību laikā. Nepieciešams atpūtināt ne tikai ķermeni, bet arī prātu, tāpēc izklaidēm jābūt bezrūpīgām, kas ļauj prātam atpūsties. Tāpat ļoti svarīgs ir atbalsts – no ģimenes, no draugiem, no trenera un, protams, līdzjutējiem. Daudzi sportisti atzīst, cik svarīgs ir līdzjutēju atbalsts un kā tas spēj palīdzēt saņemties, kad šķiet, ka viss jau zaudēts un kā tas uzmundrina, kad viss iet pēc pareizā plāna. Pēdējā lieta, ko nedrīkst aizmirst, ir līdzsvars. Augstas veiktspējas sportistiem ir īpaši jāpiedomā pie tā, lai viss viņu dzīvēs būtu līdzsvarā. Tas nozīmē, ka sports nedrīkst būt vienīgais un noteicošais viņu dzīvē, ir jāatceras, ka dzīvē ir tik daudz kas cits, kas ir absolūti nepieciešams un ko nedrīkst atstāt novārtā. Piemēram, sociālā dzīve un sociālās saiknes, kas veido paliekošas attiecības, tāpat arī jau pieminētā atpūta un saiknes ar ģimeni un draugiem. To visu nedrīkst aizmirst, arī tad, kad treniņi ir galvenais un vienīgais, kas aizņem prātu. Augstas veiktspējas sportisti noteikti spēj noturēt visu līdzsvarā un saprot, kad ir laiks apstāties un padomāt. 

Exit mobile version